Producenci

Cenniki do pobrania

Statystyki

Produkty:
343
Kategorie:
7
Nowości:
1
Promocje:
0

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Majeranek 50g

Przyprawy i Zioła
3
PLN
Majeranek 50g
Wysyłka w:
1-3 dni robocze
Cena: 3,00 zł
Cena netto: 2,44 zł
szt.

Oficjalnie zwany lebiodką majerankiem jest jednoroczną (w naszym klimacie) lub wieloletnią (w strefie śródziemnomorskiej) krzewinką z rodziny jasnotowatych. W stanie dzikim występuje dziś praktycznie wyłącznie na Cyprze i w Turcji, za to na całym świecie uprawiana jest jako popularna roślina przyprawowa i lecznicza. Do Polski trafił za sprawą królowej Bony i bardzo szybko zakorzenił się w kuchni staropolskiej, stając jednym z najchętniej stosowanych ziół. Do celów gastronomicznych i leczniczych wykorzystuje się zasuszone liście majeranku, zbierane tuż przed lub w trakcie okresu kwitnienia.


SUROWIEC: 
ziele majeranku (herba origani majoranae)

Zawiera od 0,7 do 3,5% olejku eterycznego, którego głównymi składnikami są terpinen, terpinenol, terpineol i borneol, jak również alkohole, glikozydy flawonoidowe i fenolowe, seskwiterpeny, związki garbnikowe, fitosterole, saponiny, białka oraz witaminy i sole mineralne. Wyróżnia się przyjemnym, głębokim aromatem o korzennej nucie oraz delikatnie gorzkawym posmakiem.


DZIAŁANIE

Ziele majeranku wykazuje właściwości ściągające, bakteriostatyczne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Działa moczo- i żółciopędnie, dzięki czemu przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie, regulując procesy zachodzące w przewodzie pokarmowym. Przeciwdziała nadmiernej fermentacji jelitowej i związanym z tym wzdęciom. Działa powlekająco na błony śluzowe. Może być również stosowany zewnętrznie jako środek odkażający do przemywania skóry. Niszczy wirusy opryszczki, zmniejsza stany zapalne w przypadku cery trądzikowej, zmniejsza przebarwienia. Wykazuje skuteczność jako środek wspomagający leczenie przeziębień, zapaleń gardła i migdałków oraz grypy.


ZASTOSOWANIE W GASTRONOMII

Ze względu na wspomaganie pracy układu pokarmowego, majeranek dodaje się przede wszystkim do potraw tłustych, zawiesistych i ciężkostrawnych. Jest stałych składnikiem takich potraw jak grochówka, zupa fasolowa, żurek oraz pyzy, dania z roślin strączkowych oraz tłustych mięs (baranina, gęsina). Jako podstawową przyprawę stosuje się go tylko z solą i pieprzem przy produkcji klasycznej wątrobianki. Idealnie komponuje się z czerwonym mięsem i dziczyzną, kapustą, kartoflanką oraz daniami jajecznymi (np. omletami). Olejek zawarty w zielu majeranku wykorzystywany jest w kosmetyce (m.in. jako składnik mydeł i środków antybakteryjnych oraz perfum) oraz do aromatyzowania likierów i octu ziołowego.


ZASTOSOWANIE W ZIOŁOLECZNICTWIE

Przyjmowanie preparatów na bazie majeranku zalecane jest w łagodnych nieżytach żołądka, przy wzdęciach i nadmiernym wydzielaniu gazów oraz łagodnych biegunkach i innych zaburzeniach trawiennych. Zmniejsza dolegliwości związane z nadkwasotą i zgagą, jak również nieprawidłową pracą trzustki. Wspomagająco w infekcjach gardła i górnych dróg oddechowych, przy przeziębieniach i anginie. Zewnętrznie do przemywania drobnych ran i otarć naskórka, zapobiegania rozwojowi stanów zapalnych i zakażeń oraz w celu przyspieszenia ich gojenia. Polecany osobom z cerą trądzikową oraz cierpiącym na zaskórniaki i przebarwienia pigmentacyjne. 


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań w tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Napar na trawienie
20 g ziela majeranku zalać jedną szklanką wrzącej wody. Pozostawić pod przykryciem do zaparzenia przez 20 minut. Napar spożywać co dwie godziny po 100 ml jako środek ściągający na biegunkę i dla regulacji trawienia. Używać również zewnętrznie jako antybakteryjny tonik do twarzy.

Napar na przeziębienie
20 g ziela majeranku zalać 1 szklanką gorącego mleka. Odstawić na 20 minut do zaparzenia, przecedzić. Posłodzić do smaku naturalnym miodem, można też dodać sok malinowy i szczyptę propolisu. Pić na przeziębienia, ból gardła, przy grypie, anginie, ospie, zapaleniu oskrzeli i gardła, itp.

Olejek / tynktura majerankowa
50 g rozdrobnionego ziela majeranku zalać 150 ml oliwy z oliwek lub 150 ml spirytusu 70%. Pozostawić do wytrawienia przez 7 dni, po czym odcedzić i zlać do butelki. Olejek (tynktura) działa rozgrzewająco, antyseptycznie, silnie rozgrzewająco i przeciwbólowo. Zalecana do wcierania w bolące stawy zaatakowane przez reumatyzm lub dnę, na opuchliznę, obrzęki oraz stłuczenia i podskórne wysięki.

Majerankowa kąpiel wzmacniająca
50 g ziela majeranku wymieszać z 50 g kwiatów rumianku, 50 g kwiatu lawendy i 50 g tymianku. Zalać 500 ml ciepłej, przegotowanej wody i pod przykryciem doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut., po czym zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut. Odcedzić. Aromatyczny odwar dodać do kąpieli. Działa antyseptycznie, kojąco na zmysły i ogólnie wzmacniająco na ciało. 

Domowa maść majerankowa
1 część ziela majeranku zwilżyć 1 częścią alkoholu etylowego, odczekać 1 godzinę i wymieszać z 10 częściami rozpuszczonej wazeliny. Naczynie z mieszaniną umieścić w kąpieli wodnej i ogrzewać aż zacznie wydzielać się zapach olejków lotnych. Przecisnąć przez gazę i zamknąć w szczelnym pojemniczku. Maść ma działanie ściągające i przeciwbakteryjne. Stosować zewnętrznie, również do smarowania otworów nosowych u dzieci w katarze.

Mieszanki ziołowe

Na zgagę
20 g ziela majeranku wymieszać z 20 g ziela krwawnika, 20 g ziela tysiącznika (centurii), 20 g kłącza tataraku, 20 g owoców kopru włoskiego oraz 50 g ziela szanty. 1 łyżkę gotowej mieszanki zalać 250 ml wrzącej wody, po czym odstawić pod przykryciem na 15 minut do zaparzenia. Odcedzić i schłodzić. Pić dwa razy dziennie po pół szklanki.

Na zapalenie układu moczowego
50 g ziela majeranku wymieszać z 50 g ziela połonicznika, 50 g ziela rdestu ptasiego, 50 g liści mącznicy, 50 g ziela skrzypu, 50 g ziela nawłoci i 50 g kłączy perzu. 1 łyżkę gotowej mieszanki zalać 250 ml wrzącej wody, po czym odstawić pod przykryciem na 15 minut do zaparzenia. Odcedzić i schłodzić. Pić dwa razy dziennie po pół szklanki w zapaleniu układu moczowego jako środek przeciwbakteryjny, odkażający i moczopędny. 

Sklep jest w trybie podglądu

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

Sklep internetowy od home.pl