Producenci

Cenniki do pobrania

Statystyki

Produkty:
343
Kategorie:
7
Nowości:
0
Promocje:
0

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Lawenda - Kwiaty lawendy 50g

Przyprawy i Zioła
8.8
PLN
Lawenda - Kwiaty lawendy 50g
Wysyłka w:
1-3 dni robocze
Cena: 8,80 zł
Cena netto: 7,15 zł
szt.

Lawenda to jedno z najbardziej cenionych ziół za jej charakterystyczny zapach. Zawiera takie składniki jak: olejki eteryczne (linalol), sole mineralne, garbniki, cukry oraz barwniki. Napar z lawendy posiada właściwości relaksujące zarówno ciało jak i umysł. 

Właściwości:

Lawenda znana jest przede wszystkim jako środek uspokajający, likwidujący napięcie nerwowe oraz ułatwiający zasypianie. Ponadto łagodzi rozmaite dolegliwości związane ze stresem, w tym napięciowe bóle głowy, migreny, zaburzenia trawienia. Zaleca się picie naparu z lawendy w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych (wzdęcia, biegunka, niestrawności, brak apetytu) jak również przy objawach napięcia przedmiesiączkowego.
Napar z lawendy można stosować równie jako dodatek do kąpieli bądź tez tonik oczyszczający cerę. Lawenda bowiem ułatwia gojenie się ran, owrzodzeń, oparzeń, ukąszeń. Jest również pomocna w przypadku opryszczki i stanów zapalnych skóry. Przy przeziębieniu i zapaleniu oskrzeli zaleca się inhalacje oczyszczające drogi oddechowe, zaś przy zapaleniu gardła i jamy ustnej – płukanki.

Zastosowanie kulinarne:

Lawenda znajduje również szerokie zastosowanie w kuchni. Jest jednym ze składników „ziół prowansalskich”. Bardzo dobrze komponuje sie z rozmarynem, szałwią, tymiankiem, oregano i koprem. Przy używaniu lawendy należy pamiętać o tym, by stosować ją z umiarem, ponieważ w zbyt dużej ilości danie będzie smakowało jak perfum.

Z lawendy można przygotować cukier lawendowy, który świetnie nada się do naszych wypieków, deserów czy nawet do słodzenia napojów. Suszona lawenda doskonale nadaje się do aromatyzowania dań z grilla. Możemy używać jej jako dodatku ziołowego do marynaty lub bezpośrednio okładać lawendą mięsa, a po upieczeniu oczyścić je z pozostałości lawendy, aby nie zostawiać za mocnego smaku.

Sklep jest w trybie podglądu

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

Sklep internetowy od home.pl