Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

KAMALA proszek (Mallotus philippensis) 50g

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 1-3 dni robocze
Cena: 10,00 zł 10.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

KAMALA proszek
(Mallotus philippensis)

ang. kamala tree;
hiszp.  kamala;
niem.  Kamala baum;
fran.  le kamala;
ros.  Камала;


Kamala to zwyczajowa nazwa tropikalnej rośliny z rodziny wilczomleczowatych, naturalnie występującej na obrzeżach lasów deszczowych porastających tereny rozciągające się w pasie od Afganistanu, przez południowo-wschodnią Azję i Filipiny aż po północne krańce Australii. To wysoki krzew lub drzewo o wysokości nie przekraczającej 25 m, rodzące bardzo charakterystyczne owoce pokryte warstwą czerwonej, pylistej substancji, wykorzystywanej przede wszystkim jako barwnik. Łatwo rozpuszczalna w alkoholu tworzyła złoto-pomarańczowy roztwór idealny do koloryzacji wełny i delikatnego jedwabiu. Dokładniejsze badania owoców kamali prowadzone współcześnie ujawniły, że pokrywające je włoski gruczołowe obfitują w związki floroglucynowe, a w szczególności w polifenol o nazwie rotleryna.


SUROWIEC: owoc kamali (flructus malloti)


DZIAŁANIE

Działanie rotleryny wciąż pozostaje badane w warunkach laboratoryjnych. Dotychczas przeprowadzone testy potwierdziły jej silne działanie przeciwrobacze i przeciwpasożytnicze, połączone z właściwościami przeczyszczającymi. Substancje czynne zawarte w kamali wykazują również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Ponadto rotleryna wykazuje korzystny wpływ na cały układ krążenia - poszerza światło tętnic wieńcowych i żył, zwiększa kurczliwość mięśnia sercowego oraz redukuje ryzyko zawału i udaru mózgu. Przyspiesza wchłanianie potasu i wzmacnia jego oddziaływanie na poszczególne komórki ciała, jak również chroni tkanki przed destrukcyjnym wpływem wolnych rodników.


ZASTOSOWANIE

Proszek kamala zalecany jest przede wszystkim osobom, u których zdiagnozowano obecność pasożytów wewnętrznych, w szczególności: tasiemca uzbrojonego, tasiemca nieuzbrojonego oraz tasiemca bruzdogłowca szerokiego. Pomocniczo w chorobach odpasożytniczych, anemii i zaburzeniach trawienia. W azjatyckiej medycynie ludowej Indianie zalecali spożywanie kamali również przy zapaleniu oskrzeli, zaburzeniach żołądkowo-jelitowych oraz przy powiększeniu śledziony. Roztwór z kamali można stosować zewnętrznie do przemywania i dezynfekcji zmian skórnych powstających na tle grzybiczym.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Napar (dawka dla osób dorosłych o wadze 70 kg)
2-3 gramy proszku (1 łyżeczkę) zalać 1 szklanką wrzącej wody. Zaparzać pod przykryciem przez pół godziny. Spożywać na czczo 2 x dziennie. Napar może działać przeczyszczająco, nie zaleca się spożywania dodatkowych środków przeczyszczających. Dla dzieci stosować odpowiednio mniejsze dawki.

Dane techniczne

Nazwa łacińska Mallotus philippensis
Rodzaj surowca osad ze skórki owoców
Skład kamala 100%
Postać proszek
Kraj pochodzenia Indie
Data ważności podana na etykiecie
Nr partii podany na etykiecie
Może zawierać: śladowe ilości zbóż zawierających gluten, soi, orzechów, selera, gorczycy, sezamu
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl