Producenci

Cenniki do pobrania

Statystyki

Produkty:
343
Kategorie:
7
Nowości:
0
Promocje:
0

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Jeżyna liść 50g

Przyprawy i Zioła
3.5
PLN
Jeżyna liść 50g
Wysyłka w:
5 dni
Cena: 3,50 zł
Cena netto: 2,85 zł
szt.

Właściwości prozdrowotne przypisywane są dwóm gatunkom jeżyn - fałdowanej i popielicy. To krzewy z rodziny różowatych porastające obszary Europy Środkowej i Północnej podlegające wpływom klimatu przejściowego umiarkowanego. Porastają lasy, zarośla, miedze i przydroża, a ich słodkie owoce o ciemnej barwie to prawdziwy przysmak, źródło cennych witamin i soli mineralnych. Dodatkowo chętni krzyżują się z innymi gatunkami jeżyn, w tym maliną właściwą. Jako surowiec terapeutyczny od najdawniejszych czasów wykorzystywano liście jeżyn, koniuszki pędów oraz suszone i proszkowane owoce.


SUROWIEC: liść jeżyny (folium rubi)

Zawiera 10-12% garbników, kwas kawowy, proantocyjanidyny i triterpeny.


DZIAŁANIE

Liście jeżyny, ze względu na wysoką zawartość garbników, działają ściągająco na błony śluzowe. Tym samym hamują ich stany zapalne i nieżyty, objawiające się bólami brzucha i biegunką. Posiadają właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i obniżające ciśnienie krwi poprzez przyspieszenie wydalania moczu. Zapobiegają mikrokrwotokom wewnętrznym i obniżają poziom glukozy we krwi. Według niektórych źródeł powodują szybki wzrost hemoglobiny we krwi pry jednoczesnym usunięciu z organizmu związków toksycznych, przede wszystkim związków siarki i fluor.


ZASTOSOWANIE

Napary z liści jeżyny oraz sproszkowany owoc jeżyny zalecany jest w biegunkach, ostrych nieżytach żołądka, problemach trawiennych oraz chorobie wrzodowej. Pomocniczo w leczeniu cukrzycy i nadciśnienia. Zalecane osobom ze skłonnością do krwawień wewnętrznych, uskarżających się na częste infekcje i zakażenia. W przeszłości wykorzystywano je również w terapii przeziębień, chrypki, kaszlu oraz do łagodzenia bólów wyrostka robaczkowego. U kobiet pomocniczo dla zmniejszenia obfitości krwawień miesięcznych oraz terapii schorzeń objawiających się białymi upławami. Zalecany także jako środek przyspieszający powrót do zdrowia po zatruciach chemicznych i przemysłowych. Zewnętrznie jako płukanka w stanach zapalnych jamy ustnej. Z kolei napój z owoców to środek ogólnie wzmacniający, stosowany podobnie jak sok malinowy w przeziębieniach i grypie.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Odwar
1-2 łyżki liści jeżyny zalać 200 ml gorącej wody, po czym doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut. Zostawić do zaparzenia na kolejny kwadrans. Po schłodzeniu odcedzić i pić podzielone na mniejsze porcje do 2 szklanek odwaru dziennie.

Napar
1-2 łyżki liści jeżyny zalać 200 ml wrzącej wody. Zaparzać pod przykryciem przez 15 minut, po czym odcedzić i schłodzić. Pić często i w małymi porcjami do 2 szklanek gotowego naparu dziennie. Można stosować zewnętrznie do przemywania ciała jako środek o właściwościach antybakteryjnych oraz do płukania gardła i jamy ustnej.


Mieszanki ziołowe

Na biegunkę
50 g liści jeżyny wymieszać z 25 g owoców borówki czernicy (czarnych jagód) i 25 g kłącza pięciornika. 1 łyżkę gotowej mieszanki zalać 200 ml wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po pół szklanki. Napar można podawać dzieciom.

Na niestrawność 
50 g liści jeżyny wymieszać z 25 g liści tymianku, 25 g liści poziomki, 25 g ziela dziurawca i 25 g ziela macierzanki. 1 łyżkę gotowej mieszanki zalać 200 ml wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić. Pić jako napój odkażający i ściągający w zatruciach pokarmowych, niestrawności i biegunkach. Napar działa również lekko moczopędnie i wykrztuśnie.

Wzmacniająca
50 g liści jeżyny wymieszać z 50 g ziela krwawnika, 25 g kwiatów lipy i 25 g ziela pięciornika gęsiego. 1 łyżkę gotowej mieszanki zalać 200 ml wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie po 10-20 ml jako napój wzmacniający naturalne siły obronne organizmu.

Sklep jest w trybie podglądu

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

Sklep internetowy od home.pl