Producenci

Cenniki do pobrania

Statystyki

Produkty:
343
Kategorie:
7
Nowości:
0
Promocje:
0

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Jarzębina - owoc 100g

Przyprawy i Zioła
8
PLN
Jarzębina - owoc 100g
Wysyłka w:
1-3 dni robocze
Cena: 8,00 zł
Cena netto: 6,50 zł
szt.

Jarząb pospolity to niewysokie drzewo z rodziny różowatych powszechnie występuje na obszarze Europy i Azji podlegającym wpływom klimatu umiarkowanego chłodnego. W Polsce spotkać je można w całym kraju, również na obszarach górskich, gdzie w formie skarłowaciałej rośnie do piętra kosodrzewiny. Na wiosnę obsypuje się białymi kwiatami zebranymi w potężne, owłosione podbaldachy, z których pod koniec lata zawiązują się małe, kuliste owoce, na jesieni uzyskujące intensywną, czerwoną barwę. Chętnie zjadane przez ptaki, przez ludzi do celów spożywczych powinny być zbierane dopiero po pierwszych przymrozkach, gdy pod wpływem niskiej temperatury stracą naturalną gorycz. Spożywane na surowo grożą dolegliwościami żołądkowymi.


SUROWIEC: owoc jarzębiny (fructus sorbi)

Zawierają dużą ilość sorbitolu, kwasu sorbowego, witaminy A,C i K, katechin, flawonoidów, karotenu, kwasu jabłkowego, bursztynowego, winowego i cytrynowego, cukrów (w tym fruktozy i sacharozy), aminokwasów, garbników, pektyn i soli mineralnych. Pestki jarzębiny obfitują w amigdalinę (witaminę B17).


DZIAŁANIE

Owoce i kwiaty jarzębiny to wyjątkowo bogate źródło bioflawonoidów, które silnie wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych. Powodują ich uszczelnienie i zapobiegają pojawianiu się krwawień wewnętrznych, żylaków i hemoroidów. Oddziałują również na naczynia włosowate, co pomaga zmniejszyć widoczność krwawych wybroczyn podskórnych oraz zapobiega pojawianiu się "pajączków". Ponadto wyciągi z jarzębiny wykazują właściwości przeciwzapalne, odkażające i antyseptyczne. Ze względu na obfitość soli mineralnych i witamin, przy zastosowaniu zewnętrznym w formie okładów i płukanek odżywiają i nawilżają skórę, a dzięki zawartości kwasów - jednocześnie rozjaśniają plamy i przebarwienia. Spożywane w większych ilościach działają przeczyszczająco na organizm (niekiedy powodują rozwolnienie). Owoce i kwiaty jarzębiny posiadają również właściwości moczopędne - wydatnie wzmagają diurezę, przyspieszają filtrację toksyn i przyspieszają wchłanianie się obrzęków. Ponadto rozkurczają oskrzela oraz wykazują właściwości przeciwalergiczne.


ZASTOSOWANIE

Owoce jarzębiny powinny być spożywane po przemrożeniu, podczas którego tracą naturalną cierpkość i gorycz. Mogą być używane jako środek wzmacniający odporność i ogólnie odżywczy w niedoborach witamin i minerałów. U osób skłonnych do obrzęków pomagają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i zredukować opuchlizny. Zalecane są w kamicy nerkowej, obniżonej diurezie, okresowo w żylakach i hemoroidach. Napary z owoców mogą być stosowane zewnętrznie do przemywania skóry - przynoszą ulgę przy obrzękach, przebarwieniach skóry, redukują widoczność worków i plam pod oczami, działają odżywczo i nadają skórze elastyczności. Ponadto w zatruciach pokarmowych jako środek osłaniający wątrobę. Zalecane przy otyłości, miażdżycy, chorobach układu krążenia, reumatyzmie, dnie moczanowej oraz cukrzycy Kwiaty jarzębiny pomagają w walce z nadmierną kruchością naczyń krwionośnych u osób ze skłonnością do podskórnych wylewów, krwiaków, tworzenia się siniaków, pajączków, pękania naczyń włosowatych i uwidaczniania widocznej pod skórą, błękitnej siateczki żyłek. Rozkurczają oskrzela ułatwiając odkrztuszanie zalegającej w nich wydzieliny, dlatego zalecane są pomocniczo przy przeziębieniach i zapaleniu oskrzeli. Ich moczopędne właściwości znajdują zastosowanie w terapii przerostu gruczołu krokowego u mężczyzn oraz chorobach nerek przebiegających z czasowym ograniczeniem wydzielania moczu. Może być używana pomocniczo w leczeniu hemoroidów i żylaków.


PRZECIWWSKAZANIA

Ze względu na brak odpowiednich badań tym kierunku nie są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią .


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Odwar
1 łyżkę owoców jarzębiny zalać 200 ml wrzącej wody. Gotować przez 5 minut, po czy zaparzać pod przykryciem przez 30 minut. Odcedzić. Pić dwa razy dziennie po szklance odwaru przy przeziębieniu (bardzo korzystnie działa w połączeniu  miodem, malinami i salicylanami) oraz dla wzmocnienia kruchych naczyń krwionośnych. Po schłodzeniu można stosować do okładów ciała w miejscach przebarwień skórnych oraz występowania podskórnych żylaków. Może używać do przemywania oczu przy podrażnieniu lub zapaleniu spojówek.

Nalewka
 100 g owoców lub kwiatów jarzębiny rozdrobnić, zalać 500 ml wódki lub rumu. Do smaku można dodać nieco jabłek, moreli lub przypraw korzennych (cynamon, kardamon, anyżek, goździki). Wymieszać i odstawić do maceracji na 14 dni. Po tym czasie odcedzić i przelać do butelki. Kuracja polega na spożywaniu 1x dziennie 30 ml nalewki przez dwa tygodnie (cykl należy powtórzyć po 2 miesiącach). Nalewka zalecana jest wspomagająco w leczeniu choroby wieńcowej, przerostu prostaty oraz dla przyspieszenia przemiany materii.


Mieszanki ziołowe

Na zaparcie:
50 g owoców jarzębiny rozdrobnić i wymieszać z 50 g liści babki lancetowatej i 100 g kory kruszyny. 1 łyżkę gotowej mieszanki zalać 150 ml gorącej wody. Zaparzać pod przykryciem przez 60 minut, po czym pozostawić do naciągnięcia na kolejne dwie godziny. Wypić przed snem w przypadku łagodnego zaparcia.

Sklep jest w trybie podglądu

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

Sklep internetowy od home.pl