Producenci

Cenniki do pobrania

Statystyki

Produkty:
343
Kategorie:
7
Nowości:
1
Promocje:
0

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Czarnuszka 100g

Przyprawy i Zioła
6
PLN
Czarnuszka 100g
Wysyłka w:
1-3 dni robocze
Cena: 6,00 zł
Cena netto: 4,88 zł
szt.

Czarnuszka siewna jest jednoroczną rośliną z rodziny jaskrowatych wywodzącą się z południowej części Europy. Już w starożytności wykorzystywana jako przyprawa, wraz z karawanami kupców rozprzestrzeniła się aż po kresy Azji Zachodniej, gdzie uprawia się ją ze względu na jej walory smakowe i prozdrowotne. W stanie dzikim porasta przydroża, rumowiska i ugory, choć bywa również uciążliwym chwastem zbożowym. Ze względu na białe kwiaty wykorzystuje się ją niekiedy jako roślinę ozdobną.


SUROWIEC: nasiona czarnuszki (semem nigellae)

Zawierają dużą ilość saponin, alkaloidów, olejków eterycznych (do 2,5%), kamferolu i tymochitonu oraz aminokwasu waniliny i tłustego oleju (do 35%). Obfitują w witaminy (m.in. z grupy E i witaminę F) oraz sole mineralne.


DZIAŁANIE

Nasiona czarnuszki działają przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwpasożytniczo. Hamują rozwój niekorzystnej flory bakteryjnej w jelitach i działają osłonowo na wątrobę i drogi żółciowe. Pobudzają działanie układu trawiennego, działają rozkurczająco na jelita oraz wspomagają przepływ krwi przez naczynia krwionośne zapobiegając tworzeniu się skrzepów i zatorów. Wykazują skuteczność w łagodzeniu objawów chorób autoimmunologicznych przywracając prawidłowe działanie systemu odpornościowego.


ZASTOSOWANIE

Spożywanie nasion czarnuszki zaleca się w chorobach reumatycznych, zapaleniach stawów, chorobach alergicznych (z objawem w postaci kataru siennego oraz wyprysków skórnych), przy nieżycie żołądka i dróg żółciowych oraz w profilaktyce chorób nowotworowych trzustki. Olej tłoczony z czarnuszki wykorzystuje się do nacierania skóry wrażliwej i skłonnej do wyprysków oraz bolących stawów i mięśni. Działa odkażająco, antyseptycznie i łagodnie przeciwbólowo. Nawilża, odżywia i zapobiega nawrotom stanów zapalnych. Wcierany u nasady paznokci i skórę głowy może służyć jako środek wspomagający leczenie grzybicy i łupieżu - zmniejsza łamliwość płytek, redukuje ilość złuszczającego się naskórka oraz przywraca blask włosom. Przyjmowany wewnętrznie wspomaga działanie wątroby i dróg żółciowych, pobudza przemianę materii oraz odkaża drogi moczowe.

Badania prowadzone przez naukowców z Thomas Jefferson University wskazują na potencjał czarnuszki siewnej w leczeniu i profilaktyce raka trzustki. Wyniki sugerują, iż czarnuszka siewna może nie tylko wpływać na zmniejszenie wielkości guzów nowotworowych, ale także hamować ich rozwój, przerzuty i zmniejszać ilość stanów zapalnych w obrębie tego ważnego narządu.


PRZECIWWSKAZANIA

Nie stwierdzono.


SPOSÓB PRZECHOWYWANIA

Należy przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach, chronić od światła i wilgoci.


PRZYKŁADOWE FORMY ZASTOSOWANIA

Nasiona czarnuszki wykorzystuje się jako produkt do wyrobu oleju, jak również używa w formie przyprawy jako dodatek do pieczywa i pikantnych wypieków. Po zmieleniu mogą zastąpić pieprz, przy czym nie działają drażniąco na błonę śluzową żołądka.

Napar
1 łyżkę roztłuczonych lub zmielonych nasion zalać 1 szklanką wrzącej wody. Odstawić pod przykryciem na 20 minut. Odcedzić, schłodzić. Tak przygotowany napar wypić w ciągu dnia dzieląc na 2-3 porcje. Można posłodzić miodem. Stosować przy przeziębieniach, kaszlu i chrypce. Zewnętrznie do przemywania ciała w zakażeniach bakteryjnych.  

Nalewka
100 g mielonych nasion czarnuszki siewnej zmielić na pył i zalać 250 ml wódki 40%. Odstawić na tydzień w ciemne miejsce. Po 7 dniach przefiltrować i zlać do ciemnej butelki. Pić 2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce rozcieńczoną miodem. Można stosować zewnętrznie do nacierania obrzękniętych, bolących stawów (po urazach i w reumatyzmie) oraz do przemywania podrażnionej skóry (np. przy trądziku, łojotoku i wypryskach).

Proszek
Nasiona czarnuszki siewnej zmielić w młynku na pył. Spożywać 2 razy dziennie po 1 łyżeczce od herbaty. Dodawać jako przyprawę do słonych wypieków, mięs i dań z kapusty.

Miód na przeziębienie
Do wyparzonego słoika przełożyć kilka łyżek płynnego miodu. Dodać zmielone nasiona czarnuszki (po 1 łyżeczce na każdą 1 łyżkę miodu) oraz wódki 40% (1 łyżeczkę na 1 łyżkę miodu). Spożywać 2 razy dziennie po 1 łyżeczce przy zapaleniu górnych dróg oddechowych, przeziębieniach, kaszlu, chrypce i przy zajętych zatokach.
 

Sklep jest w trybie podglądu

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

Sklep internetowy od home.pl