Producenci

Cenniki do pobrania

Sonda

Twoje wydatki na żywność wynoszą miesięcznie

Statystyki

Produktów:
324
Kategorii:
7
Nowości:
1
Promocje:
0

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Ciasto z kardamonem i daktylami Dla Zdrowotności

Ciekawie o daktylach pisze w swojej książce Stefania Korżawska, że są to słodycze mocarne, ponieważ są bogatym źródłem prosty cukrów, które są doskonale przyjmowane przez organizm. Zawierają witaminy A, C, B1, B2, PP a także potas, żelazo, fosfor i magnez. Nie wspominając już o sporej dawce błonnika… Dlatego, gdy tylko zobaczyłam ten przepis natychmiast postanowiłam go upiec i stwierdzam zdecydowanie – rewelacja!

Przepyszne, niezwykle aromatyczne i zdumiewająco lekkie ciasto jeśli brać pod uwagę fakt, że zostało wykonane z żytniej mąki razowej.


Ciasto z daktylami i kardamonem dla zdrowotności.

Składniki:

  • 175 g suszonych daktyli, bez pestek
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • 200 g masła
  • 150 g jasnego cukru muscovado lub demerara (ostatecznie może być biały)
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii (ostatecznie można użyć cukru waniliowego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kardamonu zmielonego (nie bójcie się tej ilości )
  • 200 g mąki żytniej razowej (piekłam również z mąki żytniej 720 i też dobrze)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Daktyle posiekać na małe kawałki, wrzucić do niedużego garnuszka, zalać 200 ml wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Pogotować przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawić, przestudzić.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Wmieszać ekstrakt z wanilii. Dodawać jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu.

Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy i mąkę. Następnie całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić.

 

Smacznego!

 

Sklep jest w trybie podglądu

Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.

{nocache:71e96beb94c67f522e81af3e4c4ba5b9#0}
Sklep internetowy od home.pl