Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Moja pierwsza zupa z soczewicy

Moja pierwsza zupa z soczewicy Dla Zdrowotności

Składniki: 

- szklanka soczewicy czerwonej suchej lub puszka

- 2 średnie cebule

- 3-4 ząbki czosnku

- pomidory suszone – ja mam połówki. Daję 8-10 sztuk co daje ok 40-50 gramów (myślałam, że są cięższe) lub przecier pomidorowy

- bulion – ok 1,5 - 2l

- przyprawy: sól, pieprz, papryka, imbir suszony lub świeży, kurkuma mielona, kardamon zmielony lub zmiażdżony w moździerzu, trochę cynamonu, może być przyprawa indyjska (zależy co lubisz)

- ryż lub makaron lub nic

- opcjonalnie kiełki lub rzeżucha do posypania – dobrze smakuje i ładnie wygląda

 Przygotowanie:

W przypadku tej zupy użycie soczewicy suchej a nie z puszki nie powoduje znacznego zwiększenia pracy. Wystarczy, że soczewicę namoczysz przez noc w wodzie. Jeśli zapomnisz zalać wodą dzień wcześniej to chociaż rano albo przynajmniej pół godziny. Potem zaleca się płukanie jej, żeby usunąć wszelakie osady. Gdzieś wyczytałam, że należy zalać wodą i na sitko i tak kilka razy (nawet 7) aż woda przestanie być mętna. No i tak robię.

Do garnka wlej bulion (może być też rosół, który został z poprzedniego dnia). Zagotuj i wrzuć soczewicę i przyprawy. Cebulę i czosnek pokrój na drobno i podsmaż krótko na maśle klarowanym, smalcu lub oleju kokosowym. Ważne jest, żeby nie smażyć za długo, bo czosnek zrobi się gorzki.

Podsmażoną cebulkę i czosnek włóż do garnka z gotującą się ciecierzycą. Czas na suszone pomidory. I tu zaczyna się zabawa – bo jeśli tak jak ja masz suszone w całości to chyba trzeba je jakoś rozdrobnić. Dla mnie najwygodniejsza jest opcja zmielenia ich w młynku do kawy, ale może Ty masz lepszy pomysł… Krojenie zbyt pracochłonne moim zdaniem, ale jak się komuś chce to proszę. Myślałam, żeby może wrzucić je w całości i potem jak się ugotuje to uda się je zblendować, ale jakoś nigdy nie odważyłam się spróbować. Można też kupić suszone pomidory już rozdrobnione i wtedy nie ma kłopotu. Albo po prostu użyć przecieru. Smak wprawdzie będzie nieco inny, ale to przecież w niczym nie przeszkadza.

Gotuj aż ziarenka soczewicy zmiękną – tutaj czas zależy też od tego, czy soczewica była wcześniej moczona, czy może z puszki. Dlatego ciężko ten czas dokładnie określić, ale nie jest to jakoś specjalnie długo. Na koniec zmiksuj zupę blenderem ręcznym lub w kielichowym. Jeśli lubisz zupy zabielane możesz śmiało dodać śmietany lub śmietanki kokosowej (w zależności od preferencji i stylu odżywiania) Jedno i drugie sprawdza się świetnie. Niektórzy dodają tradycyjną śmietanę do garnka z zupą, inni wolą kleks śmietany do talerza, w którym jest podawana zupa a jeszcze inni lubią dodatek śmietanki kokosowej. Każdy może wybrać to, co mu najbardziej odpowiada.

No i teraz decyzja – z czym podajemy? My lubimy z ryżem basmati, ale może być makaron, grzanki lub po prostu sama zupa krem. Można posypać kiełkami lub rzeżuchą jeśli ktoś lubi. Ważne, by Tobie smakowało.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl